Ilıman kökü nedir?
ılıman – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe port “gizli yer, fırtına sığınağı” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için port maddesine bakın. Denizcilik dili kelimesi olmasına rağmen, muhtemelen Türkiye Türkçesi’nin etkisi nedeniyle dil devrimi sırasında farklı bir anlam kazanmıştır, ılık.
Ilımak kökü nedir?
warm – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe ve Türkiye-Türkçesi ılı- fiilinden, Türkiye-Türkçesi eki +Uk ile türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Eleştirmek kelimesinin kökü nedir?
Kökü, seçmek, ayırmak ve ayıklamak anlamına gelen “ele-” fiilidir. Ancak, “-ş-” eki kelimeye bir ortaklık duygusu verir ve “-tir-” eki bize öznenin “eleme” görevini başkasına bıraktığını söyler.
IlımAnın anlamı nedir?
Ilıman iklim, tropikal bölgeler ile tundra arasındaki bölgede hakim olan iklim türüdür. En önemli özelliği iklim özelliklerinin çeşitliliği ve ne çok sıcak ne de çok soğuk olmasıdır.
Meyan kökü nedir Türkçe?
Aslen baklagiller familyasına ait olan meyan kökü, bir çalı bitkisidir ve Avrupa, Asya ve Orta Doğu’da yetiştirilir. Hammadde olarak şeker, diğer yiyeceklerde, içeceklerde ve tütün ürünlerinde tatlandırıcı olarak kullanılır.
Ilık kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
Eski Türkçedeki “yıl-” fiilinden türemiştir ve +Ik ekiyle biter.
Lazların kökü nedir?
Lazların Tarihsel Kökenleri Laz halkının kökenleri, Kolhis ve Lazika’nın antik krallıklarına kadar uzanır. Bu bölgeler, günümüz Gürcistan’ının batı kısımlarını ve Türkiye’nin doğu Karadeniz kıyılarını içerir. Bu tarihsel arka plana karşı, Lazlar Karadeniz’in en eski halklarından biri olarak kabul edilir.
Canım kökü nedir?
Farsça cān جان “yaşam” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Orta Farsça gyān “ruh, yaşam” kelimesinden türemiştir.
Aferin Farsça mı?
Aferin – Nisanyan Sözlük. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Yok hangi dil?
Çakmak (2013: 466), var kelimesinin “Türk-Moğol fiilinden türemiş bir sıfat” olduğunu, yok kelimesinin ise yo- fiilinden geldiğini belirtmiştir.
Aşk kelimesi nereden gelir?
Aşk – Nişanyan Sözlük. “Vahşi, yoğun ve yakıcı aşk” anlamına gelen ˁşḳ kökünden gelen Arapça ˁişḳ عِشْق kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, fiil formunda Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık olmak, kucaklamak, tutunmak” fiilinin mastarıdır. Bu fiil, Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” kelimesiyle ilişkilidir.
Türkünün kökü nedir?
Türkü sözcüğü, Türk isminin sonuna “î” genitif eki eklenerek oluşturulmuştur. “Türkî”, “Türk” ve “Türk” anlamlarında da kullanılır. Halk şarkıları, kendine özgü ve belirli bir ezgiyle söylenen, hece zamanıyla yazılan ve zamanla anonim hale gelen dizelerdir.
Zeytin kelimesinin kökü nedir?
Türkçe “zeytin” kelimesinin kökeni İbranice “zait” ve Arapça “zaitum”a dayanmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler, Arap etkisi nedeniyle önce “Zeytun”, sonra da “Zeytin” demişlerdir.
Oğul kelimesinin kökü nedir?
Oğlan kelimesinin kökeni Türkçede “oğul” anlamına gelen son kelimesidir. Bu kelimenin kökü “son”dan önceki “oil” ve ondan önceki “ol” kelimelerinden gelmektedir.
Fiil kökü ne anlama gelir?
Fiil kökleri hareket anlamına gelen kelimelerdir. Fiil kökleri isim kökleri gibi tek başlarına kullanılamazlar. Fiil köklerinin sonuna tire (–) konur veya infinitive soneki “–mak, –mek” eklenir. Fiilin sonundaki tire (–) “mak, mek” olarak okunur.
Emanetin kökü nedir?
ˀamāna(t) أمانة “1. “Emanet, inanç, 2. Emanete dayanan bir şey veya görev” kelimesinden alıntıdır.
Bitki kökü nedir Türkçe?
Kök, karada yaşama adapte olmuş gelişmiş bitkilerde genellikle toprağa doğru büyüyen ancak nadiren yer üstünde bulunan bir organdır. İşlevi bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve suda çözünmüş tuzları (inorganik maddeler) emmek ve bunları gövdeye iletmektir.
Mercan kelimesinin kökü nedir?
Bu, “deniz canlısı, ondan yapılan süs” anlamına gelen mrc kökünden gelen Arapça marcān مرجان kelimesinden ödünç alınan bir kelimedir. Bu kelime Aramice/Süryanice margalīthā מַר֯גַלִיתָא veya marganīthā מַר֯גַלנִי “inci” kelimesiyle ilgilidir.