Huvan ne demek Osmanlıca?
Huban erkek güzelliğini ifade ederken, Hubanname bu güzelliklerin yataktaki performanslarını ayrıntılı olarak anlatan eserlerin adıdır. Bu eserlerin en ünlüsü, Osmanlı şairi Fazıl Bey’in Enderun’da üç Huban’la yaşadığı deneyimleri ve saraydan neden kovulduğunu anlattığı, aslen Defter-i Aşk olarak adlandırılan Hubanname’dir.
Arapça haza ne demektir?
haza – İngilizce sözlük. Arapça hāḏā هٰذا “bu, o, o, o” kelimesinden bir alıntıdır. Modern kullanımı “beyefendi budur” anlamına gelen bir ifadeden türemiştir.
Huvand ne demek?
Selçuklular döneminde, Selçuklu saray ailesine özel bir unvan olarak “Huvand” unvanı verildi. Mahperi Hatun da bu unvanı kullandığı için Huvane Camii Türkçe’ye çevrildi ve “Hunat Camii” olarak adlandırıldı. Çok yüksek tarihi değere sahip bir mihrap ve minberi vardır.
Havz ne demek Arapça?
Kevser (Arapça: حوض الكوثر, Latince: Ḥawḍ al-Kevser) veya Havz-ı Kevser, İslam’a göre cennette olduğuna inanılan kutsal nehirdir. Havz kelimesi Kur’an’da geçmez, ancak aynı adlı surede (el-Kevser 108/1) kavser kelimesi bir kez geçer.
Hüsrev-i huban ne demek?
Âşık çok zor bir durumun içindedir ve çaresizdir. Çünkü onu bu duruma düşüren, aslında bütün ümidini bağladığı sevgilisinin (hüsrev-i huban) ta kendisidir.
Sah nedir?
Şah (Eski Farsça: Khşayath) veya Şehinşah, Pers, Afgan ve diğer İran halklarının yöneticileri tarafından kullanılan bir unvandır. Kral anlamına gelir. Zamanla, İslam dünyasında “hükümdar” anlamında yaygın olarak kullanılmıştır.
Hazaa ne demek?
Haza olarak yazılması tavsiye edilir. Kelime Arapça kökenlidir ve “tamam, kusursuz, eksiksiz” anlamına gelir.
Hassaten Arapça ne demek?
(ًﺧﺎﺻّﺔ) Sıf. (Ar. ḫāssaten, ḫaṣṣa’nın değiştirilmiş hali) Özellikle, özellikle, özellikle.
Haza bir beyefendi ne demek?
“Haza Bey” kelimesi çok nazik bir beyefendi anlamına gelir. Bir beyefendiye takdir göstermek için kullanılabilir. Bu kelime, bir beyefendinin saygı, belagat ve nezaket gibi iyi niteliklerini tanımlar. Ayrıca hiçbir kusuru olmayan bir kişiyi tanımlamak için de kullanılabilir.
Mahperi Hatun kimdir?
Hunad Hatun, Hunat Hatun veya Hunad Mahperi Hatun (Eski Anadolu Türkçesi: هواند ماه پرى خاتون), I. Alaeddin Keykubad’ın eşi, II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesidir. Anadolu’nun farklı yerlerinde yaptırdığı medreseler, aşevleri ve daha birçok eser bırakmıştır. Kayseri’de kendi adını taşıyan büyük bir külliye bulunmaktadır.
Hevan ne demek?
(ﻫﻮﺍﻥ) i. (Ar. hevān) tevazu, aşağılama, rezillik, utanç: Gelin, İslam’ı yüceltmeyin, hevan (Yazıcıoğlu Mehmed).
Hahut ne demek?
Hahut – Eskimiş, işe yaramaz.
Zaher Arapça ne demek?
Ẓāhir veya Zaher (Arapça: ظاهر), bazı tefsirlerde (Kur’an tefsirlerinde) zahir ve apaçık olan için kullanılan Arapça bir terimdir. Zahir ve apaçık Arapça bir terimdir.
Cennetteki nehrin adı nedir?
KEVSER HAVUZU. Ahirette Hz. Muhammed’in cemaatiyle buluştuğu söylenen havuz ve nehir. Tüm dini inançlara göre, inananların ölümden veya kıyametten sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
Ahz ne demek?
MİSTİSİZM. Arapçada “almak” anlamına gelen ahz kelimesi, farklı dönemlerde farklı anlamlarda bir tasavvuf terimi olarak kullanılmıştır. İlk tasavvufçular, kendilerinden kopup vecde düşen ve Tanrı’ya ulaşan delilere ma’hûz veya mustaleb (المستلب) adını vermişler ve bu duruma ahz denmiştir.
Hankah ne demek Osmanlıca?
Hankah kelimesi, Farsça han (خان) “kervansaray, ev, tapınak, sultan” kelimesinden gelir; han (خوان) “masa, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerinin yanına, mekan belirten -gah ve -geh eklerinin eklenmesiyle türetilmiştir.
Farsça har ne demek?
Farsçada “eşek” anlamına gelen “har” ve “sürü” anlamına gelen “gele” kelimeleri birleştirilince hargele kötü adam anlamına geldi.
Huruşan ne demek Osmanlıca?
(ﺧﺮﻭﺷﺎﻥ) sıf. (Pers. ḫurūşān, ḫurūşі, “coşkulu olmak” kelimesinden) coşku, şelale: “Seyl-i hurûşan: coşku seli.” Öyleyse ruhum neden kederle harap oluyor? / Küçük bir göğüste (Mehmet Âkif) neden bir karmaşa okyanusu var?
Hevan ne demek Osmanlıca?
(ﻫﻮﺍﻥ) i. (Ar. hevān) tevazu, aşağılama, rezillik, ayıp: Gelin, İslam’a hürmet etme, hevan (Yazıcıoğlu Mehmed). Bütün dünya için, ey mecâl ruhu / Züll ü hevân u meskenet ü acz ü ibtihâl (Yenişehirli Avnî).
Tavsiyeli Bağlantılar: Brahmanlar Hangi Dinde Vardır