İçeriğe geç

Acente Ile Tacir Arasındaki Hukuki Ilişki Sürekli Midir

Acente sürekli midir?

Sürekli olarak acentelik hizmeti vermektedir. Acentelik hizmetleri kapsamında, ticari işletme aracılığıyla sözleşmelere aracılık edebilir veya acentelik hizmeti verdiği ticari işletmenin adına ve hesabına sözleşmeler akdedebilir.

Acente bağımlı tacir midir?

Serbest çalışan ticari asistanlar: satış temsilcileri, satış acenteleri ve pazarlamacılar. Bağımsız ticari asistanlar: acenteler, brokerler, acenteler ve perakendeciler.

Acente tacir adına sözleşme yapabilir mi?

Bazı acentelerin yalnızca müşterisi olan ticari kuruluşu ilgilendiren sözleşmeleri arabuluculuk etme yetkisine sahip olduğu, bazılarının ise müşterisi olan ticari kuruluş adına sözleşmeleri akdetme yetkisine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Sözleşme akdetme yetkisine sahip acente, taciri doğrudan temsil etme yetkisine sahiptir[7].

Acente ilişkisinin unsurları nelerdir?

Müvekkil ile acente arasındaki ilişkinin unsurları; bağımsızlık, arabuluculuk faaliyeti veya sözleşme akdi ve bu faaliyetlerin müvekkil adına ve namına sürekli olarak yürütülmesidir.

Acente ile tacir arasındaki ilişki sürekli midir?

Acentelik: [ilişki süreklidir; tekel hakları olmamalıdır; aracı olarak veya müşterisi adına hareket eder (doğrudan temsil)]. (4) Franchise sözleşmesi: [atipik bir karma sözleşmedir; dağıtım, acentelik ve lisans sözleşmelerine ilişkin unsurları içerir; franchise alan kendi adına faaliyet gösterir (bayi’nin temsil yetkisi…)

Acente nedir hukuk?

Acente, bayinin bağımsız vekil temsilcilerinden biridir. “Ticari temsilci, satış temsilcisi, satış elemanı veya şirket çalışanı gibi şirketle ilişkili yasal bir pozisyon olmaksızın…” ifadesinden, kanunun şu sonuca varabileceğini söyleyebiliriz.

Acente tacir adına dava açabilir mi?

Acentenin müvekkilini davada temsil etmesi TTK m. 105/23 ile düzenlenmiştir. Buna göre acente, aracılık ettiği veya akdettiği sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklar için müvekkili adına dava açabileceği gibi aynı sıfatla müvekkiline karşı da dava açabilir.

Acente nedir örnek?

Acente örnekleri dendiğinde akla ilk gelen şey sigorta şirketleridir. Sigorta şubeleri, şirketler adına çalışan ticari kuruluşlardır. Bu tür çalışmaların bir diğer örneği de seyahat rezervasyonları sunan temsilcilik ofisleridir.

Acentenin hakları nelerdir?

ACENTENİN HAKLARI. Acentenin hakları TTK 113-119. maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre acente; ücret talep etme, faiz isteme, olağanüstü masraflar talep etme, kendisine emanet edilen topraklarda tekel sahibi olma, tazminat talep etme ve sözleşmeden doğan alacakları için teminat olarak rehin hakkı talep etme hakkına sahiptir…

Acentenin sözleşme yapma yetkisi nasıl verilir?

1) Sözleşme yapma yetkisi Acentenin, yazılı bir beyanla müvekkil-satıcı adına sözleşme yapma yetkisine de sahip olması gerekir (Türk Hukuku, md. 107). Bu yetki belgesine göre, acentenin acente adına yaptığı sözleşmeler müvekkil-satıcıyı bağlar.

Acente hangi kanunda var?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 123 üncü maddesi, 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca, bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce akdedilmiş devam eden acentelik sözleşmelerine de uygulanır.

Kaç tür acente vardır?

Acentelik yetkileri ve yetkisiz temsil Bu bağlamda iki tür acenteden bahsedilebilir: (i) Müvekkilinin adına ve hesabına sözleşme akdetme yetkisi olan acenteler, (ii) Müvekkilinin adına ve hesabına sözleşme akdetme yetkisi olmayan ve sözleşme akdetmeyen acenteler.

Acentenin sorumluluğu nedir?

Acentenin yetkileri kanunda listelenmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 105/1. maddesine göre, “acente, aracılık ettiği veya akdettiği sözleşmelerle ilgili olarak müvekkili adına ihtar, ihbar ve protesto gibi her türlü hukuken koruyucu beyanı yapmaya ve almaya yetkilidir.” Kanun metninden görülebileceği gibi, acentelerin geniş kapsamlı yetkileri vardır.

Acente türleri nelerdir?

Faaliyet türü ne olursa olsun, TTK’daki acenteler görev ve sorumlulukları bakımından iki gruba ayrılır. Bunlar aracı acente ve sözleşme ortağıdır.

Acentenin temsil yetkisi nedir?

Bu kapsamda aracı, müvekkili adına koruyucu beyannameler düzenlemeye ve vermeye, müvekkili adına sözleşmeler akdetmeye, teslim edilen malların bedelini tahsil etmeye veya bedelini bizzat ödediği malları teslim almaya ve müvekkilini mahkemede temsil etmeye yetkilidir.

Acente ne demek?

Bir acente, belirli bir ürünü veya hizmeti satmaya veya bir markayı temsil etmeye yetkili kişi veya kuruluştur. Bu yetki, acenteye temsil ettikleri şirket adına belirli işlemleri yürütme, hizmet sağlama ve müşteri ilişkilerini yönetme sorumluluğu verir.

Acente türleri nelerdir?

Faaliyet türü ne olursa olsun, TTK’daki acenteler görev ve sorumlulukları bakımından iki gruba ayrılır. Bunlar aracı acente ve sözleşme ortağıdır.

Acente sistemi nedir?

Peki acentelik sistemi nedir? Acentelik modeli, girişimcilere BP’nin marka değeri ve güvencesi altında kendi işlerini kurma fırsatı sunuyor. Başka bir deyişle, acentelerimiz kendi ekipleriyle BP akaryakıt istasyonlarındaki yakıt ve pazar satışlarından gelir payı kazanarak kendi işlerini yürütme fırsatına sahip oluyor.

Kaç tür acente vardır?

Acentelik yetkileri ve yetkisiz temsil Bu bağlamda iki tür acenteden bahsedilebilir: (i) Müvekkilinin adına ve hesabına sözleşme akdetme yetkisi olan acenteler, (ii) Müvekkilinin adına ve hesabına sözleşme akdetme yetkisi olmayan ve sözleşme akdetmeyen acenteler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir